Samproduktioner mm

"Glasjesus"

"Glasjesus"

En komisk tragedi om Glasriket av Gertrud Larsson.


Sommarteatern Glasjesus spelades i tält i Åfors 14/6-28/6 och Hovmantorp 9/8-23/8 2014 i ett samarbete mellan proffs och amatörer bl.a. från Åforsteatern.

Det rådde stor nöd i Glasriket. Allt såg hopplöst ut. Men så kom han, räddaren som med sitt säljevangelium ville frälsa hela riket. Folket jublade, glasarbetarna arbetade hårdare än någonsin och formgivarna designade tomtar på löpande band. Kommunalrådet tryckte honom mot sin barm och gav sin välsignelse åt out-lets, glashotell och en julmarknad med två miljoner juleljus. En dag kom en minister till Glasriket, Glasjesus föll pladask och snart stundade ett ståtligt bröllop.


Följ den senaste händelseutvecklingen i Glasriket i en skarp satir ur glasarbetarperspektiv, författad av Gertrud Larsson. Du träffar dem alla på scenen: företagsledningen, politikerna, fackrepresentanterna, glasarbetarna, de berömda formgivarna och det oväntade kärleksparet.


Bakgrund

2012 tog Kris i repris kontakt med Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater för att kunna sjösätta en större teaterproduktion sommaren 2014 under arbetsnamnet Protest som roar.

Gensvaret blev positivt. Regionteatern sa ja till producera och kontrakterade Gertrud Larsson som dramatiker. Byteatern lovade bidra med regissör och kompositör.

Kris i repris drog i samarbete med ABF Östra Småland/Öland och Kronoberg igång berättarcirklar om glasbruken på bruksorterna. Gertrud Larsson har fått läsa allt insamlat material och har själv både intervjuat glasarbetare och gjort egen research. Under förberedelsetiden har bruken i Orrefors och Åfors lagts ner.